Mielen linnakkeita - haitallisia ajatusrakennelmia tai hokemia

Meillä on olemassa haitallisia ajatusrakennelmia ja hokemia, jotka ovat juurtuneet kansakuntanakin syvälle.
1. usko on jokaisen henkilökohtainen oma asia
2. et voi tietää onko joku uskossa, Jumala näkee sydämen
3. älä tuomitse, jottei sinua tuomittaisi
Tarkastellaanpa näitä vähän lähemmin
1. Siinä mielessä on totta, että usko on henkilökohtainen asia, että kenenkään muun uskolla ei voi pelastua, jokainen on itse vastuussa itsestään Jumalalle. Mutta salainen mystinen tabunomainen henkilökohtainen oma asia usko ei ole. Jeesus sanoi, että menkää kaikkeen maailmaan ja julistaakaa evankeliumi kaikille luoduille. Tämä on siis ihan päinvastoin tuohon hokemaan nähden. Ja Jeesus puhuu tässä kaikille seuraajilleen, ei ainoastaan evankelistoille. Jos rakastaa Jeesusta, se ei pysy piilossa. On eri asia "hyväksyä" Jeesus kuin seurata Jeesusta.
2. Ihan ensimmäiseksi oma todistus on hyvä viitta siitä onko uskovainen. Jos sanoo olevansa uskovainen, niin se antaa jo hyvän vihjeen.
Jaak 2:18-20
Jaakobkin kirjoittaa, että joku ehkä sanoo, että sinulla on usko ja minulla on teot. Näytä sinä minulle uskosi ilman tekoja, niin minä näytän teoistani sinulle uskon. Sinä uskot, että Jumala on yksi. Siinä
teet oikein; riivaatjatkin uskovat sen ja vapisevat. Tahdotko tietää sinä turhanpäiväinen ihminen, että usko ilman tekoja on hyödytön?
Täytyy meidän voida hedelmästä arvioida onko ihminen uskovainen. Uskossa oleminen näkyy käyttäytymisenä, arvovalintoina ja rohkeutena seistä arvojensa takana. Toki uskovia on eri kypsyysasteilla ja heikompia ja rohkeampia uskovia. Tätä varianssia on ja jokainen on omassa kasvuprosessiissaan.
Jos ajatuksena on, että minä sitten tiukanpaikan tullen kyllä näytän värini tai kerron uskoni on petollinen. Jos on julkisesti vaikea osoittaa uskonsa normaalissa arjessa, tulee vainon hetkenä suuremmalla todennäköisyydellä pupu pöksyyn.
Jos ei voida arvioida uskon merkkejä, se vie Raamatunopetukselta, paimenuudelta ja palveluviroilta pohjan.
Raamatusta löytyy vielä tosi kovaa tekstiä sille, että kuolee itselleen ja ihmisten mielipiteille ja _seuraa_ Jeesusta (se on uskovaisuutta, ei se, että hyvä on hyväksyn tämän ideologian hiljaa itsekseni).
Mitä Jeesus sanoi itse Hänen seuraamisesta? Aika ehdottomia sanoja. Tässä kohtaa sanat kuulostavat kovilta, mutta ei ole muuta tietä. Ei ole olemassa kompromissin tietä Jeesuksen seuraamisessa. Jos nämä sanat kuulostavat kovilta, sen toinen puoli on, että Jeesuksen armo, kärsivällisyys ja rakkaus on valtava kun Hän vetää ihmistä seuraajakseen ja kasvattaa samalla armolla, rakkaudella ja kärsivällisyydellä sitten sen jälkeen kun ihminen on Hänen omansa.
Mark 8:
34Sitten Jeesus kutsui luokseen väkijoukon ja opetuslapsensa ja sanoi heille: ”Jos joku tahtoo kulkea minun perässäni, hän kieltäköön itsensä, ottakoon ristinsä ja seuratkoon minua. 35 Sillä joka tahtoo pelastaa elämänsä, kadottaa sen, mutta joka kadottaa elämänsä minun ja evankeliumin tähden, pelastaa sen. 36 Mitä se hyödyttää ihmistä, vaikka hän voittaisi omakseen koko maailman mutta saisi sielulleen vahingon? 37 Sillä mitä ihminen voi antaa sielunsa lunnaiksi? 38 Joka häpeää minua ja minun sanojani tässä syntisessä ja avion rikkovassa sukupolvessa, sitä myös Ihmisen Poika häpeää, kun hän tulee Isänsä kirkkaudessa pyhien enkelien kanssa.”
3. älä tuomitse, ettei sinua tuomittaisi 
(katso aiempi kirjoitus), tässä lyhennettynä:
Täytyy erottaa toisitaan arvioiminen ja tuomitseminen. Lopulliseen tuomioon riittää viisaus ja oikeamielisyys vain Jeesuksella. (Itse toivon jokaisen kohdalla, että vaikkapa viimeisillä metreillä olisi huutanut Jeesuksen puoleen ja saanut vastaanottaa ristin ryövärin armon.)
Jeesus sanoo, että antakaa oikea tuomio, älkää olko tekopyhiä fariseuksia. Juoppo ei voi kritisoida toista alkoholinkäytöstä, eikä varas torua huijaria. Ensin pitää olla oma kulku kunnossa, eikä kiviä kengässä. Jos elää puhdasta elämää, voi kyllä huomauttaa Raamatun periaattein, jos veljellä on kulku hakusessa.
Voidaan myös sanoa onko jokin asia oikein tai väärin. Raamatusta löytyy moraalikoodeksi. Silloin henkilö ei tuomitse ketään, vaan kertoo mitä Raamattu sanoo ja Raamatun Sana tuomitsee.
---------------
Älä lannistu siitä, vaikka tässä on kovaa tekstiä. Jumala rakastaa sinua. Jeesuksen seuraaminen on sen verran vakava juttu, että sitä määritellessä ei silitellä poskia. Asian toinen puoli on, että Jumala on hyvä Isä ja kasvattaa armolla ja rakkaudella. Lisäksi Jeesus noustuaan ylös Taivaaseen lähetti Pyhän Henkensä ja sanoi, että te saatte voiman! (olla todistajiani). Pietarillakin meni pupu pöksyyn kun Jeesusta syytettiin, jopa niin että viimeisellä kerralla kun kielsi Jeesuksen, hän kiroili.
Tuo sama pelkuri Pyhän Hengen vuodatuksen päivänä, meni Jerusalemin temppelin pylväikköön ja saarnasi kaikille joita hetki sitten pelkäsi ja sanoi suorat sanat, "te jätkät tapoitte Jeesuksen, Jumalan Pojan, pelastajan".
Näettekö, tässä ei katsota sun kykyihin, vaan sun suostumukseen. Jumala pukee voimalla ja varustaa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Näkymät vuoteen 2024

Kristitty ja masturbaatio?

Suomen sydän on rikki.