Ei jokainen, joka sanoo minulle Herra, Herra pääse Taivasten Valtakuntaan...

... vaan se, joka tekee minun Taivaallisen Isäni tahdon





Harhaopinmetsästäjien viheliäisin lyömäase uskonveljiä kohtaan löytyy Jeesuksen vuorisaarnasta Matteuksen evankeliumin 7. luvusta:

"21 Ei jokainen, joka sanoo minulle: ’Herra, Herra’, pääse taivasten valtakuntaan, vaan se, joka tekee minun taivaallisen Isäni tahdon. 22 Monet sanovat minulle sinä päivänä: ’Herra, Herra, emmekö me sinun nimessäsi profetoineet, sinun nimessäsi ajaneet ulos riivaajia ja sinun nimessäsi tehneet paljon voimatekoja?’ 23 Silloin minä vastaan heille: ’Minä en ole koskaan tuntenut teitä. Menkää pois minun luotani, te laittomuuden tekijät.’”

Tämä on tärkeä sananpaikka ja pistää tietysti tarkastelemaan elämäänsä ja voi säikäyttääkin sellaista jolle tämä sanotaan, mutta aivan ensimmäiseksi on katsottava tuon tekstin lähikontekstia ja sitten koko vuorisaarnan kokonaiskontekstia, ettei tule ylilyöntejä. Tuo sananpaikka miekkailtuna omasta epävarmuudesta käsin ei tuota hyvää hedelmää. Se on niin tyhjentävä, siinä periaatteessa joko implisiittisesti tai eksplisiittisesti vedetään vessasta alas toisen usko ja pelastus.

Kuitenkin lähikonteksti on väärät profeetat ja heidän tunnistamisensa: "15 ”Varokaa vääriä profeettoja. He tulevat luoksenne lampaiden vaatteissa, mutta sisältä he ovat raatelevia susia. 16 Hedelmistä te heidät tunnette. Eihän orjantappuroista koota viinirypäleitä eikä ohdakkeista viikunoita. 17 Jokainen hyvä puu tekee hyviä hedelmiä, mutta huono puu tekee huonoja hedelmiä. 18 Ei hyvä puu voi tehdä huonoja hedelmiä eikä huono puu hyviä hedelmiä. 19 Jokainen puu, joka ei tee hyvää hedelmää, hakataan pois ja heitetään tuleen. 20 Hedelmistä te siis tunnette heidät."

Tästä nähdään, että että ensinnäkin väärän profeetan voi tunnistaa. Hyvä hedelmä on Hengessä eletty jumalinen elämä. Sen voi nähdä perheestä, käytöksestä, elämänasenteesta, rahankäytöstä, uskollisuudesta, ettei juovu, juoruile tai elä seksuaalisessa synnissä. Elämän ympärillä on rauha ja ympärille aiheutuu lisää rauhaa, eikä vastaavasti sekasortoa, hämmennystä, kaaosta, hyväksikäyttöä ja lisää rikkinäisyyttä.

Koko luvun konteksti on älä tuomitse väärin, elä uskossa, tehkää toisille mitä haluaisitte itsellenne, jumalinen elämän valitseminen maksaa ja se on ahtaampi ja kapeampi tie.

Toinen säilä mitä heilutellaan on "älä tuomitse, jotta sinua ei tuomittaisi" ja siitä mulla onkin erillinen kirjoitus. (https://kunaikuinenkasvaalapseksi.blogspot.com/2020/11/ala-tuomitse-jotta-sinua-ei-tuomittaisi.html)

Nyt siihen alkuperäiseen säilään: Ei kaikki jotka huutaa Herra, Herra...

  1. Meillä on oikeus antaa oikea tuomio (tässä kohtaa arviointi, arvostelu - ei tuomio), kunhan vaan itsellä on varaa sanoa
  2. Meillä ei ole mitään oikeutta julistaa kadotustuomiota, se on vain Jeesuksella
  3. Mistä sinä voit tietää, tunteeko veljesi Herran? Hedelmästä, et siitä, että sinulle tulee epämukava olo tai jokin hänen sanomisensa ei heti tunnu hyvältä tai ehkä jopa haastaa sinua.
    1. On asioita jotka ovat pelastusopillisia: Jeesus on Jumala, Jeesus on Jumalan ainutsyntyinen poika ja maailman vapahtaja, ainoa tie Isän luo. Raamattu on Jumalan Sanaa. Näistä ei voi tinkiä.
    2. Sitten on kehällisiä asioita, toinen ajattelee toisin jostain asiasta, toinen toisin, päivistä, juhlapäivistä, syömisestä. Joku profetaalinen ihminen on päässyt ymmärryksessään pitkällekin ja selittää hengelliset hengellisesti, ehkä joku asia tuntuu korkealentoiseltakin. Se ei tarkoita, että tälle julistetaan kadotustuomio heti ensimmäisen epävarmuuden iskiessä julistamalla, että "eivät kaikki jotka huutaa Herra, Herra..." Profetaalisten ihmisten viritys on muutenkin erityinen ja se voi näyttää eksentriseltä ja hihhuloinnilta. Omituisuus ei kuitenkaan ole oikea kriteeri.

Varmistu siis, että sinulla on riittävä ymmärrys siitä, että henkilö ja aihe jota kritisoit ei liiku väärin soteriologisella l. pelastusopillisella alueella ja että voit jotenkin tutkia, tekeekö hän Taivaallisen Isän tahdon, tuottaako hän hyvää hedelmää. Varmistu myös, että itse tiedät, mikä on Taivaallisen Isän tahto yleisesti, että voit ylipäätään nähdä sitä toisen ihmisen elämästä. Yhdestä youtube- tai TikTok pätkästä et todennäköisesti tiedä siitä juorupuhetta enempää.

Kiehahtiko sisällä? Odota ja varmistu, että oma mielentilasi ja motiivisi on rakastaa ja siunata ja itse tehdä Taivaallisen tahto, ennekuin lähdet miekkailemaan, ettei sinua havaittaiskin miekkailemasta veljeäsi vastaan, eikä vihollista, joksi hänet luulit. Koita varmistua, ymmärsitkö oikein.

Jos sitten ollaankin kriittisellä alueella, mikä on pelastuskysymys, tai et vain ymmärtänyt ja saanut selkoa asiasta ja se vaivaa sinua, sitten on aihetta toimeen. Se menee seuraavasti:
  1. Rukoile, siunaa ja kysy viisautta, miten toimia ja lähestyä (rukous auttaa jo oman sydämesi tilan kanssa, niin että lähestyt oikein). Kysy hengelliseltä vanhemmalta, hengellisesti edistyneemmältä, ymmärsitkö oikein, mutta älä heiluttele sitä miekkaa vielä!
  2. Keskustele asianomaisen kanssa. Kysy mitä hän tarkoitti, ennenkuin riepottelet sen internetissä julkisesti vedoten, että olihan julistettu sanakin julkinen ja ei tässä muuta tarvita.
  3. Jos henkilö ei vastaa tai ei ota kuuleviin korviinsa, ota joku kaveri, mielellään hengellinen vanhempi mukaan ja silti sävyisyydessa keskustele asiasta. Jos ei ole seurakuntayhteyttä, internetissä ota viestiketjuun joku mukaan, mielellään se hengellisesti vanhempi. Älä hae samanmielisyyttä, hae totuutta rakkaudessa.
  4. Viekää asia seurakunnan eteen. Jos ei ole seurakuntaa, sitten asiasta voi tehdä julkisen, rakkaudessa ja totuudessa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Näkymät vuoteen 2024

Kristitty ja masturbaatio?

Suomen sydän on rikki.