Jos Jumala on hyvä, miksi maailmassa on niin paljon pahaa?





IT-alalalla kun olin töissä, niin yks meidän nörteistä puhui tosta TOR-verkosta ja sanoi, että et halua kuulla mitä siellä on. Mietin, että kyllä mä sen nyt kestän, että ei kai nyt mitään niin järkyttävää voi olla, mutta mulla oli pelkästään kuulemani perusteella järkyttynyt olo kolme päivää. Voin kuvitella, että toimittajan kuva maailmasta edes jossain määrin hyvänä paikkana on varmasti kokenut aika kolauksen.


Taivaan Isä kärsii vielä enemmän kuin me, nähdessään ihan kaiken mitä täällä tapahtuu. Maailmassa ei nimittäin tapahdu Jumalan hyvä tahto läheskään aina. Täällä tapahtuu vapaa tahto. Ihminen voi valita hyvän tai pahan välillä. Usein täällä tapahtuu saatanan, Raamatussa tämän maailman ruhtinaaksi ilmoitetun langenneen enkelin (angelos=palvelija), henkiolennon, tahto.


Langennut ihminen taas on sidoksissa siihen pahaan, mitä hän on kokenut tai mitä sukupolvissa on koettu ja laitettu haavoja eteenpäin. Koetut traumat, anteeksiantamattomuus, katkeruus, koston ja pelon kierre sitoo ja vaikuttaa ihmisten valintoihin valtavasti.


Juuri siksi tarvittiin pelastussuunnitelma ja se on voimassa jo silloin kun ihminen on täysin vihamielinen Jumalaa kohtaan. Jumala kutsuu jokaista Raamatun ilmoituksen mukaan kahdesti, jopa kolmesti. Sitä kutsutaan etsikkoajaksi, se on oikeastaan sitä, että Jumala vetää aktiivisesti ihmistä puoleensa, Jeesuksen puoleen, jotta hän voisi ottaa vastaan pelastuksen ja päästä pimeyden otteesta ja takaisin alkuperäiseen yhteyteen.


Jumala ei ole ainoastaan oikeudenmukainen, mutta hän on armollinen ja jokainen saa mahdollisuuden ottaa Jeesus vastaan. Toiset tarttuvat siihen, jotkut ihan viime metreillä tuijottaessaan kuolemaa silmiin, toiset katuojassa rypiessään, toisinaan käy niinkin hyvin, että jotkut saavat vanhemmiltaan hyvän hengellisen perinnön ja jatkavat siitä mihin vanhempansa jäivät, eikä tarvi aloittaa nollasta. Sitten on niitä jotka ovat vanginneet itsensä siihen, mitä muut mahtavat ajatella minusta, eivätkä uskalla tulla häkistä ulos ja lopulta kuviteltu toisten suhtautuminen itseen - eli ihmispelko - vie voiton ja Jumalan kutsuun vastataan kieltävästi. Kun riittävän monesti kieltäytyy Jumala kunnioittaa myös sitä.


Paatumus on siitä vakava tila, että paatunut ei tiedä olevansa paatunut. Se tapahtuu asteittain, kun omatunto työnnetään syrjään, joustaan asioita karkuun, työnnetään varoitukset sivuun.


Maailma on pahan vallassa, mutta Jumala voitti oikeudenmukaisesti hyvällä pahan. Paha ei ole suure, vaan se on hyvän poissaoloa. Samoin kuin ei ole olemassa pakkasta, on vain vähemmän lämpöä. Meissä jokaisessa on jäämiä hyvää alkuperäisestä luomistyöstä, se on Jumalasta, muuten maailma olisi jo absoluuttisen paha paikka, mitä se ei vielä ole, eikä Jumala sitä siihen pisteeseen päästäkään enää. Nooan päivinä se oli sellainen. Maailmasta oli tullut Nooaa lukuunottamatta absoluuttisen paha paikka. Ei ollut enää yhtäkään hyvää.


Mikään tästä ei tullut Jumalalle yllätyksenä. Kaikki on tarkkaan puntaroitu, Jumalan hyvyys ja armo venyy niin pitkälle, että mahdollisimman moni Jumalan kaikista lapsista tulisi takaisin Jumalan yhteyteen, eikä yksikään hukkuisi.


Mieleen voi nousta kysymyksiä, että entä ne jotka eivät ole kuulleet Jumalasta? Roomalaiskirjeessä Paavali avaa asiaa, Room 2:12 "Kaikki, jotka ova tehneet syntiä ilman lakia, myös hukkuvat ilman lakia, ja kaikki, jotka lain alaisina ovat tehneet syntiä, tuomitaan lain mukaan." 14-15:"Kun pakanatkin, joilla ei ole lakia, tekevät luonnostaan, mitä laki vaatii, niin he, vaikka heillä ei lakia olekaan, ovat itse itselleen laki. Näin he osoittavat, että lain vaatimukset on kirjoitettu heidän sydämeensä, kun heidän omatuntonsakin todistaa ja heidän ajatuksena yhdessä syyttävät  tai myös puolustavat heitä sinä päivänä, jona Jumala minun julistamani evankeliumin mukaisesti tuomitsee ihmisten salaisuudet Kristuksen Jeesuksen kautta."


Oletko tullut ajatelleeksi, että Mooseksen lakikin annettiin Siinain vuorella noin 2500 vuotta luomisen jälkeen? Sitä ennen ei ollut kymmentä käskyä tai lakia. Siihen saakka on käytössä eri standardit, mutta sitä ennenkin oli ihmisillä omatunto, Jumalan asettama sisäinen todistus oikeasta ja väärästä, joka ei ole kulttuurisidonnainen. Paatumus voi olla kulttuurisidonnaista, mutta paatumus on asia, joka kehittyy. Tämänkin todistaa esim. se, että huonoista lähtökohdista olevat lapset eivät välttämättä jatka samalla tiellä, vaan voivat valita päinvastoinkin ja menestyä, vaikka vanhempien malli olisikin huono ja paha.


Maailma ei ole oikeudenmukainen, mutta Jumala on. Sielujemme vihollinen, saatana on kuin räkäisin koulukiusaaja. Käy tökkimässä, tuhoamassa, varastamassa, valehtelemassa ja sitten osoittaa, että toi teki sen. Hän yrittää saada sut epäilemään, että Jumala ei ole hyvä. Sama mitä hän teki Aatamille ja Eevalle. Ei mitään uutta.


Jeesus on Tie, Totuus ja Elämä. Tie Isän luo, tie takaisin kotiin, Isän yhteyteen, Totuus tässä kaiken maailman valheen keskellä, ainoa pysyvä totuus johon voi nojata koko painollaan ja Elämä, ikuinen elämä, mutta myös elämää pursuava, elämää ylläpitävä, ilon, toivon ja rakkauden lähde. Jos tuntisit Hänet vääristelemättömänä, niinkuin Hän on, et ikinä haluaisi olla erossa.

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Näkymät vuoteen 2024

Kristitty ja masturbaatio?

Suomen sydän on rikki.