Pari ajatusta pari-ajatuksesta.



Pari ajatusta pari-ajatuksesta. 



Seurustelu ja puolison valinta

Avioliitto on kylliksi vaikeaa yhteen kasvamista siinäkin harvinaisessa tapauksessa, kun toiseen on tutustuttu huolella ilman että on hypätty heti sänkyyn ja saatu kaupanpäälle totaalinen sokaistuminen, joka on tarkoitettu avioliiton alkumeterille buustiksi yhteenhitsautumiseen, niin että kahden-kolmen vuoden serotoniinipöhnän aikana keritään haparoimaan toisen tuntemista sen verran pehmennetysti, että yhteistä hyvää kerkiää kertyä riittävästi pankkiin kun ensimmäiset hiertymät nousevat esiin ja vaativat molemmilta työtä. Siitä se avioelämä vasta alkaakin. Luvassa on vuoristorata, jossa ylämäkiin ei riitä vauhti, ellei molemmat ole samassa vaunussa. 

Jos tuo seksuaalisen täyttymyksen oljenkorsi on käytetty ennenaikojaan, on se sokaissut järjen liian aikaisin, eikä ne todelliset deal-breakerit olekaan jääneet tutkaan. Sittenkin avioliitto voi toimia, jos kummallakin on Jumala ykkösenä ja halu etsiä yhteistä parasta ja toisen hyvää ilman vaatimuksia.

Nykyään kuitenkin yhä harvemmin avioliitot tai edes seurustelut onnistuvat, eikä niistä nähdä terveitä malleja, eikä välttämättä edes kuulla miten hommassa voisi olla onnistumisen edellytykset. Jopa seksi kolmansilla treffeilla on usein vanhanaikaista.

Tämä kirjoitus on kuitenkin osoitettu uskoville. En edes odota ei-uskovan tänä päivänä näkevän syy-seuraussuhteita, jotka juontuvat Jumalan asettaman avioliittoinstituution rapautumisesta ja yhteiskunnan ydinyksikön, kodin turvan ja roolimallien murenemisesta.

Seksi ennen avioliittoa tai avioliiton ulkopuolinen suhde

Jos suhde on edennyt jo fyysiseksi, on kyseessä ilman avioliittoa haureuden synti, joka vie kadotukseen, ellei siitä tee parannusta (eli pyydä syyllisyyttään anteeksi JA lakkaa tekemästä sitä). Ilman parannuksen tekoa Jeesuksen veri ei voi sovittaa tietoisesti tehtyä syntiä ja/tai siinä jatkamista.

1 Kor 6:18-20: ”Paetkaa haureutta. Kaikki muu synti, mitä ikinä ihminen tekee, on ruumiin ulkopuolella; mutta haureuden harjoittaja tekee syntiä omaa ruumistansa vastaan. Vai ettekö tiedä, että teidän ruumiinne on Pyhän Hengen temppeli, joka Henki teissä on ja jonka te olette saaneet Jumalalta, ja ettette ole itsenne omat? Sillä te olette kalliisti ostetut. Kirkastakaa siis Jumala ruumiissanne.”

Voi olla, että suhde on varhaisessa vaiheessa, mutta kristillinen säännönmukaisuuden täyttämisen ajatus ”parempi naida kuin palaa” ajaa hätiköityyn avioon, mutta himon täyttäminen avioliiton kautta tutustumatta toiseen oikeasti on aikamoinen riski.


Uskovan avioliitto tai seurustelu ei-uskovan kanssa


2 Kor 6:14

Älkää suostuko kantamaan vierasta iestä yhdessä niiden kanssa, jotka eivät usko. Mitä yhteistä on vanhurskaudella ja vääryydellä? Tai mitä yhteyttä on valolla ja pimeydellä? Miten Kristus ja Beliar sopivat yhteen? Tai mitä yhteistä uskovalla on sen kanssa, joka ei usko? Miten sopivat yhteen Jumalan temppeli ja epäjumalat? Mehän olemme elävän Jumalan temppeli, niinkuin Jumala on sanonut: ”Minä olen asuva heissä ja kulkeva heidän keskellään. minä olen oleva heidän Jumalansa ja he minun kansani.” Sentähden: ”Lähtekää pois heidän keskeltään ja erotkaa heistä, sanoo Herra, älkääkä koskeko saastaiseen, niin minä otan teidät vastaa ja olen oleva teidän Isänne ja teisät tulee minun poikiani ja tyttäriäni, sanoo Herra, Kaikkivaltias”


1 Kor 7:39

Vaimo on sidoksissa mieheensä niin kauan kuin tämä elää. Mutta jos mies kuolee, vaimo on vapaa menemään naimisiin kenen kanssa tahtoo, kunhan se tapahtuu Herrassa.

1 Corinthians 7:39
A woman is bound to her husband as long as he lives. But if her husband dies, she is free to marry anyone she wishes, but he must belong to the Lord.


Efe 5:6-10
Älköön kukaan pettäkö teitä tyhjillä puheilla, sillä semmoisten tähden kohtaa Jumalan viha tottelemattomuuden lapsia; älkää siis olko niihin osallisia heidän kanssaan. Ennen te olitte pimeys, mutta nyt te olette valkeus Herrassa. Vaeltakaa valkeuden lapsina - sillä kaikkinainen hyvyys ja vanhurskaus ja totuus on valkeuden hedelmä - ja tutkikaa, mikä on otollista Herralle;

5.Moos 7:3-4
Älä ryhdy sukulaissuhteisiin heidän kanssaan. Älä anna tyttäriäsi heidän pojilleen äläkä ota  heidän tyttäriään vaimoiksi pojillesi, sillä he käännyttävät sinun poikasi luopumaan minusta, ja niin nämä palvelevat muita jumalia.

1 Kor 7:14
Sillä mies, joka ei usko, on pyhitetty vaimonsa kautta, ja vaimo joka ei usko, on pyhitetty miehensä, uskonveljen kautta; muutoinhan teidän lapsenne olisivat saastaisia, mutta nyt he ovat pyhiä.

Tässä puhutaan avioparista, joista molemmat ovat olleet pakanoita ja joista toinen puolisoista on tullut uskoon ja annetaan ohjeet, miten siitä jatketaan. Tällä kohdalla ei voida perustella eriuskoisten avioitumista, eikä siinä sanota, että ei-uskova pelastuisi uskovan puolison kautta. Vain henkilökohtaisen uskon Jeesukseen ja parannuksen teon kautta voi kukin pelastua. Kohdassa puhutaan yksinkertaisesti siitä, että aviopuoliso ja lapset tulevat perheen yhden uskovan siunauksista osallisiksi ja toisaalta kumoaa Korintissa olleen huolenaiheen, että uskova olisi osallinen uskomattoman synteihin avioliiton kautta.

1 Kor 7:15-16
Mutta jos se, joka ei usko, eroaa, niin erotkoon; veli ja sisar eivät ole semmoisissa tapauksissa orjuutetut; sillä rauhaan on Jumala teidät kutsunut. Sillä mistä tiedät, vaimo, voitko pelastaa miehesi? Tai mistä tiedät, mies, voitko pelastaa vaimosi? 


Johtopäätökset 


Yllä on osoitettu, että Raamatun kanta on kautta linjan yksiselitteinen asiaan, niin Vanhan kuin Uuden Testamentin mukaan. Jumala ei johdattaessaan ole koskaan Sanansa kanssa ristiriidassa. On myös ymmärrettävä, että käynnissä on hengellinen sodankäynti. Olen nähnyt monen uskoontulleen tai etsikkoajallaan olevaa, jonka elämään on kummasti ”johdattunut” juuri väärään kohtaan uusi ihastus. 

Sielunvihollinen käyttää hunajaa houkutellessaan ihmisiä kauemmaksi Jumalasta. Seksuaalinen alue on ollut kautta aikain alueita joissa ihmiset ovat eniten kompastelleet ja tehneet kompromisseja. Se on viholliselle usein hyvin helppo naru mistä vetää, johtuen haavoista ihmisen sielussa, jotka ovat tulleet edellisistä lankeamuksista tai vihollisen hyökkäyksistä, jotka eivät syystä tai toisesta ole saaneet tulla Pyhän Hengen parantavaan käsittelyyn.

Usein vihollinen on päässyt tai pyrkii jo lapsuudessa tuhoamaan jotain viatonta ja hyvää, koska tuossa vaiheessa onnistunut hyökkäys saa aikaan usein paljon tuhoa ja pitkälle ajalle. Näin on käynyt itsellenikin ja hyvin useille tuntemilleni. Onneksi Herra on siitä parantanut ja eheyttänyt. Sielunvihollinen ei pelaa reilusti tai sääntöjen mukaan tai ole armelias. Hän on tullut tappamaan tuhoamaan ja varastamaan. Kompromissi yhdellä alueella aukaisee ovet demonisten voimien vaikutuksille muillakin alueilla. Tämä on kuin lumipalloilmiö joka jatkuvasti vie kauemmas Jumalasta. Jumala ei koskaan johdata sinua kauemmas hänestä.

Meidät on kutsuttu olemaan riippuvaisia vain Jumalasta. Meidän ei tule tarvita yhtään ihmistä, sillä tarve sisältää vaatimusta ja odotuksia jotka ovat pohjustus epäonnistumisille ja pettymyksille. Eli tarvitessasi toista ihmistä, virität hänelle ansan epäonnistumiselle ja omalle pettymyksellesi. Puolison paikan tulisi täyttyä silloin kun olet valmis antamaan jotain pyyteettömästi ilman että odotat jotain takaisin.

Lopputulema

Puolison kaipuu on luonnollinen asia useimmissa tapauksissa. Joistakin Jeesus sanoo, että ovat luotu olemaan yksin jo syntymästään saakka, mutta jos tuota kaipuuta kokee, tuskin kuuluu siihen joukkoon. Se on siis hyvä. Herrä tietää tarpeemme ennenkuin sitä hänelle kerrommekaan. Ole kestäväinen rukouksessa ja odotuksessa. Herra on uskollinen, mutta ei vahvista meissä piirteitä, jotka eivät heijasta häntä. Esim. kärsimättömyyttä hän ei voi vahvistaa tai palkita.

Uskon, että Jumala vastaa pyyntöösi koskien puolisoa, mutta se tapahtuu Hänen ehdoillaan ja hänen asettamissaan puitteissa. Be still and wait for the Lord on eräs ohje Vanhan Testamentin puolelta. 

Tässä on kaksi tietä, Jumalan tie tai oma tie. Teet valintasi ja vastaat itse Herran edessä sen positiivisista tai negatiivista seuraamuksista. Olen kuitenkin varma, että Jumalan odottaminen valinnoissa kannattaa. Eräänä päivänä voit huudahtaa, kuten Adam (tai ehkä vastaavasti Eevakin koki samoin), että ”Tässä se on!”.

Kommentit

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Näkymät vuoteen 2024

Kristitty ja masturbaatio?

Suomen sydän on rikki.